Är vintervilan slut nu!?

Det är antagligen ganska tråkigt att läsa om hundträning när den bara beskrivs i positiva ordalag och det trycks på om hur fantastiska just de egna hundarna är. Men ibland är faktiskt sådana inlägg ganska befogade. Som idag. För idag var Ila, Nys och Kat, eller kanske allra särskilt Nys och Kat (för en gång skull) sådär otroligt bra att lyckoruset spred sig genom kroppen och leendet inte på något vis i världen gick att sudda bort från mina läppar. Det är väl sådana här träningspass som får en hålla i och slita även de där andra passen när det inte känns helt hundra eller när det känns som att man själv och hunden är i vars en träningsbubbla eller på vars en planet eller när det regnar och är kallt och man inte lyckas och man känns som om det här med hund kanske ändå inte är det man borde lägga all sin tid och alla sina pengar på.

Men idag vet ni, idag sprakade det till. Förutsättningarna för bra träning var för det första riktigt strålande då vi hade tre timmar i Halmstad Hundarena till vårt förfogande och i nämnda hundarena är det varmt, torrt (nästan överallt i alla fall…), bra underlag och bra hinder. För det andra bestod sällskapet av Emma med Siri, Rebecca och Sofie – en riktigt pepp kombo. För det tredje var jag väldigt träningssugen efter mer än en månads vila från agilityn.

Ilas insats för dagen var finfin, hon var laddad och ganska stressad (att vila en månad är inte riktigt hennes grej…) men hon gjorde det hon skulle utan att flippa ut. Fast hon har svårt med slalom inomhus. Hon får använda en annan teknik än ute på gräs och det är lätt att hon kommer i otakt. Får träna mer på inomhusslalom till lagtävlingen i arenan i februari helt enkelt. Kf:en satt där de skulle och Emma bidrog till lyckad träning med externbelöning så att fokusen från mig försvann.

Kat var så himla duktig idag! Det har verkligen lossnat för henne nu och hon kändes så otroligt fin. Hennes hoppteknik har förbättrats något enormt, hon tightade upp sig i svängarna, hon var snabb och hon satte slalomet gång på gång denna topppendag. Även klätterhindren såg fina ut men vippen vill jag ha betydligt mer tryck på. Det var underbart att se henne så säker och så tänkande i hoppkombinationerna, hon var helt enkelt en fröjd att köra idag! Ännu bättre än prestationen på plan var den utanför plan där hon minsann kunde ligga och titta på när de andra körde utan att vare sig vilja valla eller skälla eller hetsa upp sig. Underbart skönt och nu kanske det finns hopp om att hon kan tävla en vacker dag framöver…

Nys den lilla naturbegåvningen, som kastar sig in i allt med liv och lust, imponerade återigen. Den hunden är helt otrolig och det känns nästan alldeles overkligt bra att just jag fått äran att ta över henne. Nys säger liksom ja till allt man presenterar för henne, sen lägger hon till och bygger på och gör allt så mycket bättre än man någonsin trodde var möjligt för en nybörjarhund. Idag lärde hon sig platta tunneln – andra gången hon blev presenterad för den. Måste såklart träna på fler platta tunnlar, tyngre sådan och blöta. Men tror inte det blir något problem för hon är grym på att generalisera. Slalom och svängar satt fint. Sen introducerade jag henne för vippen och om jag fattat det rätt har hon aldrig tränat den förut. Så nu har jag skrivit till hennes förra matte och frågat hur det ligger till med den saken. För hon köpte hindret, men kf-beteende och allt, rakt av. Jag tappade hakan lite…eller mycket egentligen. Hon kastade sig upp på vippen och var inte det minsta skeptisk till att den rörde sig eller lät och efter ett antal repetitioner från mitten fick hon köra hela och det gjorde hon som om hon aldrig gjort något annat. Helt otroligt. Det får sin förklaring om Kaisa säger att Nys tränat vippen förr. Häftig liten hund är hon i vilket fall som helst!

Ja, dagens träning satt minsann som en peppsmäck såhär efter julfirandet. Nu suger det i både agility- och lydnadsträningstarmen, så jag får väl se till att hugga tag i träningsvännerna och planera in lite vettig träning nu framöver!

IMG_6080

Dagens bc-gäng. Utöver dem hade vi en schappe och en sheltie i hundgänget. Och två bergéer såklart.

Annonser

4 thoughts on “Är vintervilan slut nu!?

  1. Personligen ÄLSKAR jag att läsa om posstitiva inlägg där man berättar om vilka fantastiska hundar man har det ger mig inspiration!! Och lilla Nys verkar vara en riktg liten drömhund 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s